ABD Hava Kuvvetleri'nin E-7 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı İhalesini Boeing Kazandı

admin
Mart 7, 2023
  • E-7, ABD Hava Kuvvetleri’ne 360 derece kritik alan farkındalığı ve Gelişmiş Savaş Yönetim Sistemi kabiliyetleri sağlayacak. 
  • Açık sistem mimarisi ve çevik yazılım tasarımı, gelecekteki tehditleri karşılayacak şekilde E-7’nin kabiliyetlerini evrimleştirecek. 

Boeing, 1,2 milyar dolar değerindeki sözleşme kapsamında, iki yeni ABD varyantı E-7 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AEW&C) uçağının geliştirilmesine başlayacak.  

Gerçek muharebe şartlarında kendini kanıtlamış, tam entegre ve esnek bir komuta kontrol merkezi olan E-7, en zorlu harekât koşullarında çoklu alan farkındalığı sağlıyor. E-7’nin açık sistem mimarisi ve çevik yazılım tasarımı, uçağın kabiliyetlerinin evrimleşmesine imkân sağlamakla birlikte onu gelecekteki tehditleri engelleme yolunda avantajlı hale getiriyor. 

E-7 Programı Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Stu Voboril, “Kendini kanıtlamış bir platform olan E-7, hem ABD Hava Kuvvetleri’nin kısa vadeli Havadan Erken Uyarı ve Kontrol ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine sahip hem müşterek kuvvetler arasında entegrasyonu sağlayabilecek tek uçak.” dedi. 

E-7, Çok Rollü Elektronik Faz Dizinli (MESA) sensörü aracılığıyla, havadan de denizden birden fazla tehdidin eş zamanlı ve 360 derece takibini yapar. Ordu, MESA sensörünün sağladığı kritik alan farkındalığı sayesinde, uzun menzilde düşman hedeflerini tespit ve teşhis etmenin yanı sıra değişen taktik durumlara dinamik bir şekilde uyum gösterir.  

E-7’nin diğer operatörleri arasında Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri, Türk Hava Kuvvetleri ve İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri bulunuyor. 

E-7, bakım ve lojistik masrafları ciddi oranda düşüren ve göreve hazırlığı birinci günden artıran iyi yapılandırılmış bir tedarik zincirini kullanıyor. Yeni Nesil 737-700 uçağından dönüştürülen E-7 platformu; mevcut ticari türev uçak tasarımı, sertifikasyon ve modifikasyon süreçlerinden faydalanarak Hava Kuvvetleri ihtiyaçlarına cevap veriyor.   

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Üye OlŞifremi Unuttum

Son yorumlar