Bremen ve İzmir temiz enerji ve tarımda işbirliği yapacak

admin
Aralık 21, 2022

Almanya’nın Bremen kentinde ikinci kez yapılan Bremen-İzmir Ekonomi Forumu İş İnsanları Buluşması’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, temiz enerji ve tarımda işbirliğine yönelik önemli adımlar attıklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dünya Kenti İzmir Derneği (DİDER) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığıyla Bremen ile İzmir’in kardeş kent olmalarının yıldönümü nedeniyle düzenlenen 2. Bremen-İzmir Ekonomi Forumu İş İnsanları Buluşması’na katıldı. Bremen Bilim Evi’nde yapılan buluşma Başkan Tunç Soyer, Bremen Belediye Başkanı Dr. Andreas Bovenschulte ve DİDER Bremen Ofis Başkanı Ali Eliş’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Konuşmasında start-up, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir tarım ile gıda gibi konularda kentler arası işbirliğinin önemine değinen Başkan Tunç Soyer, İzmir’in bu üç alanda da öncü bir rol üstlendiğini vurguladı. DİDER Bremen Ofis Başkanı Ali Eliş ise iki kentin iş dünyasını birleştirmeye kararlı olduklarını söyledi.

Yenilenebilir enerji, start-up ve sürdürülebilir tarım ile gıda konularının konuşulduğu foruma üç alanda 50’yi aşkın firma katıldı. Üretilen fikirler Bremen Ticaret Odası Başkanı Edward Dubbers-Albrecht’in sunumuyla paylaşıldı.

Golden Book imzalandı
Forum sonrasında Başkan Tunç Soyer ve beraberindeki heyet, UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi Bremen Belediye Binasında İzmir onuruna verilen resepsiyona katıldı.

Başkan Soyer, Bremen Belediye Binası’ndaki Golden Book’a “Halklarımız arasındaki tüm etkinlikler, aktiviteler ve forumlar ilişkilerimizi güçlendirecektir. Sayın Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte’ye heyetimizi bu denli sıcak karşıladığı için teşekkür ediyorum. Dilerim hep birlikte insanlarımıza daha iyi bir gelecek yaratırız” diye yazarak imza attı. 1926 yılından beri kenti ziyaret eden konukların dilek ve düşüncelerini yazdığı defterde devlet başkanlarından bilim, spor, kültür dünyasının önemli isimlerine kadar pek çok kişinin imzası bulunuyor.

Etkinlikte İzmir ve Bremen’in iki ilçesi Gaziemir ile Osterholz arasında kardeş kent anlaşması da imzalandı.

Vicdan, cesaret ve dayanışma
Tarihi salondaki İzmir Resepsiyonu İzmirli sanatçıların çok beğenilen müzik dinletisiyle başladı. Resepsiyonda konuşan Başkan Soyer, “Geldiğimiz andan beri şunu görüyoruz. Bizi ayıran sebeplerden çok birleştiren sebepler var. Eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları, doğaya saygı, birçok başlıkta ortak değerimiz var. İçinde yaşadığımız dünyada erkek egemen, otoriter ve popülist iktidarlar bu birliktelikleri engellemeye çalışıyor. Üç şeye ihtiyacımız var. Vicdan, cesaret ve dayanışma. Yapacağımız onca çalışma, etkinlik, fuar, bunların hepsinde engelleri birlikte aşarız. Bugün İzmir ve Bremen’den iki ilçemiz Gaziemir ile Osterholz kardeş kent anlaşması imzaladı. Bremen ve İzmir’in insanları çok daha iyisini başaracak” dedi.

“Somut çıktılara dönüşüyor”
Bremen Belediye Başkanı Dr. Andreas Bovenschulte ise bu gibi etkinliklerin iki kentin insanlarını ve ekonomisini birleştirme hususunda çok önemli olduğunu belirterek “İlki İzmir’de yapılan forum, şimdi Bremen’de somut çıktılara dönüşüyor. Bu, gerçekten heyecan verici” dedi.

Haziran ayında İzmir’e geldiğinde çok verimli görüşmeler yaptıklarını belirten Dr. Andreas Bovenschulte “İlişkilerimizin bu şekilde devam etmesini gönülden arzu ediyorum. Kardeş kent olmak çok önemli. Ekonomik işbirliğinin yanı sıra pek çok başlıkta ortaklıklarımız var, olmaya devam edecek. Genç kuşakların buluşması konusunda iki kent arasında eğitim programları önemli rol oynayacaktır. Ortaklığımızın kültürel, politik ve manevi boyutu var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili sergisini Bremen’e taşıması çok önemli. Bu kapsamda son derece ufuk açıcı tartışmalar oldu. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hamdi Akatay ve Strings Quartet müzik grubunun performansı büyük beğeni topladı. İzmirli ekibin zeybek performansı ise alkış yağmuruna tutuldu.

Limanlar arası işbirliği konuşuldu
Almanya programı kapsamında İzmir ve Bremen limanları arasında işbirliği fırsatlarının konuşulduğu bir toplantı da yapıldı. Toplantı Bremen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Akademik İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Thomas Pawlik’in sunumuyla başladı. İzmir Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de İzmir’deki çalışmaları anlatarak soruları cevapladı. Bremen Limanı Gelişim ve İnovasyon Birim Başkanı Stefan Farber ise iklim nötr ve akıllı limanlar konularında yaptıkları çalışmaları aktardı.

Toplantıda Bremen Bilim ve Limanlar Bakanlığı’ndan Liman Ekonomisi ve Lojistik Birimi Başkanı Dr. Iven Kramer ile Bremen Kargo Dağıtım Merkezi’nden Svetlin İvanov da yer aldı. Toplantı sonrasında üniversite yetkilileri gemi simülatörü eğitim tesisini gezdirdi.

Heyette kimler var?
Almanya programında; Başkan Tunç Soyer ile Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer başta olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, İzmir Vakfı Genel Müdürü Deniz Karaca, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İZTARIM Genel Müdürü Murat Onkardeşler, İZENERJİ Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Türkoğlu, İZFAŞ Fuarlar Koordinatörü Batuhan Alpaydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ruhisu Can Al ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Üye OlŞifremi Unuttum

Son yorumlar